ShareThis
EnglishenEnglish
ELIDEK
Greece20
NextEU
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

To iMedius συναντά το iMEdD

main-img

Ενημέρωση: 01-09-2024 22:55

Το ερευνητικό έργο iMedius αναπτύσει πρωτοποριακές διαδικασίες καταγραφής και ανάλυσης των συνηθειών κατανάλωσης ειδήσεων του κοινού. Οι καινοτομίες αυτές θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φόρουμ Δημοσιογραφίας 2024, που διοργανώνει το iMEdD, 26-28 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εργαστηρίου (workshop) "Understanding Tampered Images/Deep Fakes Impact by Monitoring User Reactions through Attention Detection Mechanisms". Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και θα παρουσιαστεί από τους Χαράλαμπο Δημούλα, Αναστασία Κατσαουνίδου και Ιωάννα Κωσταρέλλα. Ειδικότερα, εξετάζονται μεθοδολογίες αναγνώρισης παραποιημένων και συνθετικών (AI Generated) εικόνων. Μέσω της χρήσης εξειδικευμένων πλατφορμών αλλά και μηχανισμών παρακολούθησης της προσοχής των συμμετεχόντων/ουσών (attention tracking systems), το workshop αποσκοπεί στην εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης στις καθημερινές δημοσιογραφικές πρακτικές.

Τα δεδομένα και τα εργαλεία που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τρία ερευνητικά έργα, στα οποία συμμετέχουν/συντονίζουν οι εισηγητές του εργαστηρίου:

  • Το iMedius (Integrating Multidisciplinary Media Impact Assessment Instruments, imedius.gr) με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Χαράλαμπο Δημούλα,
  • Το MedDMO (Mediterranean Digital Media Observatory, meddmo.eu) με επιστημονικά υπεύθυνο για το ΑΠΘ τον καθηγητή Ανδρέα Βέγλη (και κεντρικά υπεύθυνο τον Δρ. Νικόλαο Σαρρή από το ΙΠΤΗΛ, ΕΚΕΤΑ)
  • και  το SHAZAAM (Science Hoaxes to Avoid Alienation in Generation Z - A Media Literacy Approach, shazaam.eu) με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Κωσταρέλλα.

Για  περισσότερες πληροφορίες: 

https://forum.imedd.org/en/journalism-forum-2024/day-2/understanding-tampered-imagesdeep-fakes-impact-by-monitoring-users-reactions-through-attention-detection-mechanism/



iMedius

Διεπιστημονικά εργαλεία για την καταγραφή της επίδρασης των μέσων

Δείτε Περισσότερα




Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης